Jak správně připravit espresso? Připravte si ho doma jako profesionál
Karamelová barva, vyvážená chuť a plná vůně. Tak vypadá nejoblíbenější nápoj na světě. Italské espresso. Připravte si ho doma jako profesionální barista.
Espresso je jen jedno
„Jedno malé preso, prosím!” I vy si takto objednáváte vaši oblíbenou kávu? V Čechách vám obsluha v restauraci bude rozumět. V zahraničí na toto označení raději zapomeňte. Proč? Nejoblíbenější nápoj na světě má jen jeden správný název. Caffè espresso. V Itálii si vystačíte se slovíčkem caffè.
Jak vypadá správné espresso
Připravit pravé a lahodné espresso je trochu věda. Jak by měla výsledná káva vypadat?
- Espresso má objem 20 - 30 ml.
- Podává se v malém předehřátém šálku o objemu kolem 50-70 ml.
- Na jeho povrchu je několikakilometrová hustá a hladká vrstva pěny.
- Barva espressa je karamelová nebo oříšková.
- Není příliš řídké a vodnaté.
- Má plnou a vyváženou chuť i vůni.
- Je výborné i bez cukru a bez mléka.
Příslušenství pro přípravu espressa
Máme pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu... No, začneme tou dobrou. I doma si můžete připravit výborné espresso. A ta druhá zpráva? Jeho příprava vyžaduje hodně zkušeností a poměrně drahou výbavu. Co budete potřebovat?
- Kvalitní mlýnek na kávu,
- kávovar s příkonem na ohřev nad 1000 W a tlakem 9 barů,
- výbornou zrnkovou kávu.
Druhy kávy
V nabídce našeho e-shopu najdete tradiční kávu s širokou škálou vůni a chutí. Dovážíme ji ze všech světových kontinentů a pražíme u nás v Napajedlích.
- Zrnková káva je výtečnou volbou pro opravdové milovníky kávy. Zamilujete si její čerstvou vůni a plnou chuť. Pokud máte doma kávovar nebo mlýnek na kávu, je pro vás pražená zrnková káva jasnou volbou.
- Mletá káva je ideální volbou, pokud nevlastníte mlýnek na kávu. Mletou kávu pro vás připravujeme z čerstvě pražených zrn u nás v pražírně.
- Káva Arabica tvoří asi tři čtvrtiny celosvětové produkce. Vyznačuje se bohatou chutí a neodolatelným aroma. Ucítíte ovoce, čokoládu a květiny. Oproti robustě je kyselejší a má 2 až 3 krát méně kofeinu.
- Káva Robusta má drobná a zaoblená zrna s rovnou rýhou uprostřed. Podíl kofeinu v zrnu je až 3 % a vyznačuje se nahořklou chutí.
Naše espresso směs ( arabica/robusta)
Hrubost mletí kávy
Hrubost mletí kávy má na kvalitě výsledného espressa velký podíl. Když namelete kávová zrna příliš hrubě, voda jimi rychle proteče. Espresso bude světlé, řídké a bez pěny. Příliš jemně namletá káva má naopak na svědomí hořkou chuť a tmavou pěnu. Jak tedy poznáte správnou hrubost kávy? Pouze praxí. Nevzdávejte to a připravujte espresso tak dlouho, dokud nebude perfektní.
Podmínky pro přípravu espressa
Čísla 7-90-9-25 jsou mantrou každého milovníka espressa. Co znamenají?
- 7 gramů kávy
- 90 stupňů teploty vody
- 9 barů tlak vody
- 25 vteřin doba extrakce
Přesně to budete potřebovat, abyste si připravili perfektní espresso.
7 tipů na přípravu dokonalého espressa
- Namelte kávu a odměřte 7 gramů.
- Důkladně osušte páku kávovaru, aby se na ni káva nelepila.
- Páku naplňte mletou kávou a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Stlačte kávu tamperem co nejvíce rovně. Pokud ji stlačíte nakřivo, voda bude protékat nerovnoměrně.
- Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně utáhněte.
- Zapněte výdej vody a pod trysku vložte nahřátý šálek.
- Hlídejte čas a objem. Přibližně za 25 vteřin byste měli získat 30 ml kávy.
Teď už si můžete pochutnat na tom nejlepším domácím espressu. Přejeme dobrou chuť.