AKCE BRASIL SANTOS! Pokles ceny u 250 g z 170 Kč na 145 kč, u 500g z 340 Kč na 290 Kč a u 1000 g z 680 Kč na 580 Kč.

Jak správně připravit espresso? Připravte si ho doma jako profesionál

Jak správně připravit espresso

Karamelová barva, vyvážená chuť a plná vůně. Tak vypadá nejoblíbenější nápoj na světě. Italské espresso. Připravte si ho doma jako profesionální barista. 

Espresso je jen jedno 

„Jedno malé preso, prosím!” I vy si takto objednáváte vaši oblíbenou kávu? V Čechách vám obsluha v restauraci bude rozumět. V zahraničí na toto označení raději zapomeňte. Proč? Nejoblíbenější nápoj na světě má jen jeden správný název. Caffè espresso. V Itálii si vystačíte se slovíčkem caffè

Jak vypadá správné espresso

Připravit pravé a lahodné espresso je trochu věda. Jak by měla výsledná káva vypadat?

  • Espresso má objem 20 - 30 ml.
  • Podává se  v malém předehřátém šálku o objemu kolem 50-70 ml.
  • Na jeho povrchu je několikakilometrová hustá a hladká vrstva pěny.
  • Barva espressa je karamelová nebo oříšková.
  • Není příliš řídké a vodnaté.
  • plnou a vyváženou chuť i vůni. 
  • Je výborné i bez cukru a bez mléka

Příslušenství pro přípravu espressa 

Máme pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu... No, začneme tou dobrou. I doma si můžete připravit výborné espresso. A ta druhá zpráva? Jeho příprava vyžaduje hodně zkušeností a poměrně drahou výbavu. Co budete potřebovat?

  • Kvalitní mlýnek na kávu,
  • kávovar s příkonem na ohřev nad 1000 W a tlakem 9 barů, 
  • výbornou zrnkovou kávu

Druhy kávy 

V nabídce našeho e-shopu najdete tradiční kávu s širokou škálou vůni a chutí. Dovážíme ji ze všech světových kontinentů a pražíme u nás v Napajedlích. 

  • Zrnková káva je výtečnou volbou pro opravdové milovníky kávy. Zamilujete si její čerstvou vůni a plnou chuť. Pokud máte doma kávovar nebo mlýnek na kávu, je pro vás pražená zrnková káva jasnou volbou.
  • Mletá káva je ideální volbou, pokud nevlastníte mlýnek na kávu. Mletou kávu pro vás připravujeme z čerstvě pražených zrn u nás v pražírně. 
  • Káva Arabica tvoří asi tři čtvrtiny celosvětové produkce. Vyznačuje se bohatou chutí a neodolatelným aroma. Ucítíte ovoce, čokoládu a květiny. Oproti robustě je kyselejší a má 2 až 3 krát méně kofeinu.
  • Káva Robusta má drobná a zaoblená zrna s rovnou rýhou uprostřed. Podíl kofeinu v zrnu je až 3 % a vyznačuje se nahořklou chutí.

Naše espresso směs ( arabica/robusta)

Naše espresso směs ( arabica/robusta)

Hrubost mletí kávy

Hrubost mletí kávy má na kvalitě výsledného espressa velký podíl. Když namelete kávová zrna příliš hrubě, voda jimi rychle proteče. Espresso bude světlé, řídké a bez pěny. Příliš jemně namletá káva má naopak na svědomí hořkou chuť a tmavou pěnu. Jak tedy poznáte správnou hrubost kávy? Pouze praxí. Nevzdávejte to a připravujte espresso tak dlouho, dokud nebude perfektní. 

Podmínky pro přípravu espressa 

Čísla 7-90-9-25 jsou mantrou každého milovníka espressa. Co znamenají?

  • 7 gramů kávy
  • 90 stupňů teploty vody
  • 9 barů tlak vody
  • 25 vteřin doba extrakce 

Přesně to budete potřebovat, abyste si připravili perfektní espresso

7 tipů na přípravu dokonalého espressa

  • Namelte kávu a odměřte 7 gramů.
  • Důkladně osušte páku kávovaru, aby se na ni káva nelepila.
  • Páku naplňte mletou kávou a rovnoměrně ji rozprostřete.
  • Stlačte kávu tamperem co nejvíce rovně. Pokud ji stlačíte nakřivo, voda bude protékat nerovnoměrně.
  • Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně utáhněte
  • Zapněte výdej vody a pod trysku vložte nahřátý šálek.
  • Hlídejte čas a objem. Přibližně za 25 vteřin byste měli získat 30 ml kávy

Teď už si můžete pochutnat na tom nejlepším domácím espressu. Přejeme dobrou chuť.

Perfektní espresso